Aanhanger

Rijschool Marenk

E achter B

Rijden met aanhanger via rijlessen van rijschool MARENK uit Zwolle.

Theorie:
Is momenteel niet nodig. Wel wordt er van u op het praktijkexamen verwacht dat u met behulp van de kenteken-papieren enkele vragen kan beantwoorden betreffende gewicht en lengte e.d.. Ook bij het aankoppelen van de aanhangwagen en het controle-rondje om de combinatie heen worden wat vragen gesteld.

Praktijk:
De combinatie waarmee u lest is een Mercedes-Benz Vito bestelbus in aannemersuitvoering (de instructeur kan dus met u mee tijdens het examen als u dit wilt) en een 6 meter 25 lange tandem-aser. Deze combinatie is verder 2 mtr hoog en 2 mtr breed.

Spoedopleiding:
Wij bieden de mogelijkheid om uw rijopleiding in een kortere periode te voltooien. Wij kunnen het aantal lessen verspreiden over de tijd die u tot uw beschikking heeft. Dit kan zelfs terug gebracht worden tot 1 dag. Wel adviseren wij om een proefles te nemen of te zien of dit een verstandige oplossing voor u is.

Wanneer heb je rijbewijs E nodig?
Om dat te kunnen vaststellen moet je twee dingen weten.

  • Wat is het ledig gewicht van uw auto?
  • Wat is de totale massa (= ledig gewicht + laadvermogen) van uw aanhanger of caravan?

Voor de rijbewijs-eisen is het dus niet belangrijk of een aanhanger beladen is of niet. Toegelaten Maximum Massa Het ledig gewicht van uw auto vindt u op het kentekenbewijs deel I van uw auto. Bij de aanhanger of caravan is de Toegelaten Maximum Massa (TMM) een gegeven wat op het registratiebewijs van de aanhanger of caravan staat. De TMM is dus het eigen gewicht van de aanhanger plus het toegestane laadvermogen! Rijbewijs E bij B is nodig wanneer het ledig gewicht van de auto plus TMM van de aanhanger meer is dan 3500 kg of wanneer TMM van de aanhanger meer is dan het ledig gewicht van de auto. Heeft u het registratiebewijs niet bij de hand omdat u een aanhanger leent of huurt, dan kunt u ook op het registratieplaatje kijken. Dit is een metalen plaatje wat de fabrikant aanbrengt op de aanhanger. Meestal is het op of in de buurt van de dissel aangebracht. Daarop staat ook het maximum gewicht van de aanhanger. Meestal is dit hetzelfde gewicht wat ook op het registratiebewijs vermeld staat.