Vrachtwagen

Rijschool Marenk

Vrachtwagen

C1 rijbewijs:
Wilt u met een voertuig gaan rijden die tussen de 3500kg en 7500kg weegt? Bijvoorbeeld een camper, ambulance of een distributie vrachtwagen? Dan volstaat een C1 rijbewijs. Ten opzichte van het volledige vrachtwagen rijbewijs hoeft u minder theorie te leren en zijn er minder rijlessen nodig voor de praktijk. Dit zorgt voor een aanzienlijk verschil in de kosten.

De praktijklessen voor het C1 rijbewijs geven wij in een Mercedes Atego.

C rijbewijs:
Met dit rijbewijs kunt u met elke vrachtwagen de weg op. Onze Iveco Stralis heeft een lengte van 10 meter 15, een breedte van 2 meter 55 en een hoogte van 4 meter. Met deze ruime afmetingen leert u tijdens de lessen om te gaan met de inloop en de uitzwaai van de vrachtwagen en bent u goed voorbereidt op de praktijk.

Voor de theorielessen volgt u de cursus RV1: verkeer en techniek, en V2c: Administratie. Na het behalen van deze twee theorie examens kunt u afrijden.

CE rijbewijs:
Wij bieden onze kandidaten de mogelijkheid om te kiezen voor het rijden met een oplegger of met een aanhangwagen. Dit kan onder andere te maken hebben met het

voertuig waar u later zelf in gaat rijden. Buiten het aandacht besteden aan de extra lengte die de oplegger of aanhangwagen met zich mee brengt ligt de focus bij dit rijbewijs vooral op het achteruit rijden. Denk hierbij aan het plaatsen voor een laadperron, een bocht achteruit en recht achteruit rijden tot een aangegeven punt.

ARBO Keuring:
Voor dat het praktijkexamen aangevraagd kan worden moet u gekeurd worden door een ARBO-arts. Het formulier dat u hierbij nodig heeft is verkrijgbaar bij het gemeentehuis. U wordt gekeurd op ogen, oren, bloeddruk, hartklachten, epilepsie of andere klachten die de rijvaardigheid zouden kunnen beïnvloeden.

Praktijkexamen:
Bij het begin van het praktijkexamen neemt u samen met de examinator het kentekenbewijs door, daarna wordt u naar het voertuig gestuurd om de chauffeurspas in te voeren. Als dit gedaan is loopt u gezamenlijk een rondje om het voertuig voor de dagelijkse controle.

Tijdens het rijden beoordeeld de examinator u op het omgaan met de snelheid en het kijken op de juiste momenten in de juiste spiegels. Uiteraard worden er ook verschillende achteruit rij oefeningen gedaan.

Code95:
Iedereen die niet binnen de vrijstellingen voor de Code95 valt, te vinden op Ministerie ILT, dient de code te behalen door examen te doen in de onderdelen die bovenaan deze pagina genoemd zijn. Daarna heeft u vijf jaar de tijd om 35 uur aan nascholingscursussen te volgen om de Code te behouden. Chauffeurs die voor 2009 geslaagd zijn voor hun vrachtwagenrijbewijs hoeven geen examen te doen in deze vakken, maar slechts alleen de nascholing cursussen te volgen. Op onze pagina Code95 vindt u de cursussen die wij hiervoor verzorgen terug.