Bus

Meer massa op de weg vergt meer kennis.

Bus

D1 rijbewijs:
Wilt u met een voertuig gaan rijden die niet meer dan 16 personen kan vervoeren? Dan volstaat een D1 rijbewijs. Ten opzichte van het volledige bus rijbewijs hoeft u minder theorie te leren en zijn er minder rijlessen nodig voor de praktijk. Dit zorgt voor een aanzienlijk verschil in de kosten.

De praktijklessen voor het D1 rijbewijs geven wij in een Mercedes Sprinter.

D rijbewijs:
Met dit rijbewijs kunt u met elke touringcar de weg op. Onze Iris bus heeft een lengte van 12 meter, breedte van 2 meter 50 en een hoogte van 3 meter 16. Met deze ruime afmetingen leert u tijdens de lessen om te gaan met de inloop en de uitzwaai van de bus en bent u goed voorbereidt op de praktijk. Voor de theorielessen volgt u de cursus RV1: verkeer en techniek, en V2D: Administratie. Na het behalen van deze twee theorie examens kunt u afrijden.

DE rijbewijs:
Voor dit rijbewijs rijden wij met een middenas-aanhangwagen. Buiten het aandacht besteden aan de extra lengte die de aanhangwagen met zich mee brengt ligt de focus bij dit rijbewijs vooral op het achteruit rijden. Denk hierbij aan het plaatsen bij een bushalte, een bocht achteruit en recht achteruit rijden tot een aangegeven punt.

ARBO Keuring:
Voor dat het praktijkexamen aangevraagd kan worden moet u gekeurd worden door een ARBO -arts. Het formulier dat u hierbij nodig heeft is verkrijgbaar bij het gemeentehuis. U wordt gekeurd op ogen, oren, bloeddruk, hartklachten, epilepsie of andere klachten die de rijvaardigheid zouden kunnen beïnvloeden.

Praktijkexamen:
Bij het begin van het praktijkexamen neemt u samen met de examinator het kentekenbewijs door, daarna wordt u naar het voertuig gestuurd om de chauffeurspas in te voeren. Als dit gedaan is loopt u gezamenlijk een rondje om het voertuig voor de dagelijkse controle.

Tijdens het rijden beoordeeld de examinator u op het omgaan met de snelheid en het kijken op de juiste momenten in de juiste spiegels. Uiteraard worden er ook verschillende achteruit rij oefeningen gedaan. Het CBR heeft een filmpje gemaakt voor het vrachtwagenrijbewijs. Deze komt in grote lijnen overeen met het bus examen.