Slip & Grip

Zou verplicht moeten worden bij het behalen van je rijbewijs

Slip & Grip

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Bij regen, sneeuw of ijzel zit een ongeluk in een klein hoekje. En soms komt een glad wegdek totaal onverwacht. Bijvoorbeeld door olie of bladeren op de weg, die samen met een regenbui zorgen voor een gladde rijbaan. Gelukkig lopen deze verkeerssituaties meestal goed af. Maar wat als u de controle over het stuur verliest? Blijft u uw auto de baas? Stel uzelf op de proef tijdens een Grip- & Sliptraining op het ANWB Testen Trainingscentrum in Lelystad.

Een Grip- & Sliptraining is een aanrader voor iedereen, van beginnende automobilist tot ervaren beroepschauffeur. De veiligheid op de weg is immers van meer afhankelijk dan alleen uw eigen rijgedrag. Zoals remmende voorgangers, wegpiraten of automobilisten die door rood rijden. Elke automobilist moet daarom beschikken over een uitstekend reactievermogen én goede vaardigheden. Vaardigheden die u kunt leren op het ultramoderne ANWB Test- en Trainingscentrum. Hier worden allerlei extreme weersomstandigheden nagebootst, zodat u echt rijdt in het kritische gebied tussen grip en slip. Zelfs rijden met aquaplaning en slippen vanaf een gladde 8%-helling behoren tot de mogelijkheden. U leert op verantwoorde wijze hoe u een slip voorkomt, corrigeert én een obstakel ontwijkt.

Drie praktische sliptrainingen
De ANWB heeft meer dan veertig jaar ervaring in het organiseren van sliptrainingen. Goede, verantwoorde trainingen, die behalve uiterst leerzaam ook heel leuk zijn. U kunt kiezen uit drie praktische Grip- & Sliptrainingen:

 • Basistraining
 • Plustraining
 • Avondtraining

‘Zou verplicht moeten worden bij het behalen van je rijbewijs’

‘Twee jaar geleden heb ik m’n rijbewijs gehaald. Ik ben er inmiddels wel achtergekomen dat je na je examen pas écht leert autorijden,’ aldus Marcel Maas. ‘Je komt nu situaties tegen die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. En eerlijk gezegd weet ik dan vaak niet wat ik moet doen. Van mijn ouders kreeg ik een rijvaardigheidstraining cadeau. Ik heb nu eens echt voluit geremd op een testbaan. Ook op nat en glad wegdek en in bochten. Ik wist ook niet wat over- en onderstuur was, laat staan wat je allemaal moet doen als je er mee te maken krijgt. Ik heb hier ook geleerd dat je beter kunt voorkomen dan genezen. Het was een leuke en leerzame dag die eigenlijk een onderdeel zou moeten uitmaken van je rijbewijsopleiding’.

Welke training u ook kiest, u wordt opgeleid door deskundige, ervaren instructeurs die vertrouwd zijn met de modernste voertuigtechnieken.

Grip- & Slip Basistraining
De Grip- & Slip Basistraining begint met een kort theoriedeel. U doet onmisbare basiskennis op over het weggedrag van een auto en het gevaar van een te hoge snelheid. Ook leert u de theoretische beginselen van veilig slippen en remmen bij een noodstop. U krijgt bovendien nuttige tips over zuinig rijden, het ‘Nieuwe Rijden’. En dan de baan op! Op het ANWB Test- en Trainingscentrum krijgt u uitgebreid de kans om verschillende stuur-, rem- en rijtechnieken te oefenen. Op normaal, maar ook op glad wegdek.

Tijdens de Grip- & Slip Basistraining leert u de volgende basistechnieken:

 • Onder- en oversturen op een rotonde.
 • Een achterwielslip corrigeren.
 • Een noodstop maken met uitwijkmanoeuvres (met ABS!).
 • Afdalen van een gladde 8%-helling met uitwijkmanoeuvres en een haarspeldbocht.

U rijdt in een cursusauto van de ANWB, meestal een Volkswagen Golf of Jetta. De training start om 8.45 uur en eindigt om 16.30 uur. Na afloop krijgt u een handig naslagwerk en een certificaat mee naar huis.

Grip- & Slip Plustraining
Met de kennis en ervaring van de Grip- & Slip Basistraining op zak, bouwt u met de Plustraining uw voertuigbeheersing verder uit. U traint met meer snelheid en een hogere moeilijkheidsgraad. De training start met een theoriedeel, waarin u uw slipkennis opfrist en uitbreidt. Ook de rijstijltips voor het zuinige ‘Nieuwe Rijden’ ontbreken niet. In een enerverend praktijkdeel leert u veilig en verantwoord reageren in de volgende verkeerssituaties:

 • Slippen in de bocht.
 • Aquaplaning.
 • Bermrijden.
 • Rem- en uitwijkmanoeuvres op een glad wegdek.
 • Achterwielslip.

U volgt de Plustraining in uw eigen (personen) auto. Desgewenst kunt u een auto huren vanaf € 78,50 per dag. De training start om 8.45 uur en eindigt om 16.30 uur.